Wat geef je een baby van 6 maanden?

Heel veel ouders vinden het maar lastig. Je baby wordt zes maanden en je wéét dat je over mag gaan op andere voeding, maar je twijfelt... misschien wel gedeeltelijk omdat je baby dan steeds groter wordt, de borstvoeding of flesvoeding hoort toch veel meer bij een baby dan hapjes van een lepel? Aan de andere kant ben je misschien ook wel onzeker, omdat je niet precies weet wat je kindje mag eten. Je hoort veel verschillende verhalen, verschillende meningen en in elk boek lees je verschillende dingen. Maak je geen zorgen, als jij je aan een aantal stelregels houdt, dan kan het bijna niet mis gaan.

Voeding voor een baby van 6 maanden

Zoals gezegd zijn er een aantal stelregels waar jij je als ouder aan kunt houden als het gaat om voeding voor je baby van 6 maanden. Om te beginnen moet je je realiseren dat dit de leeftijd is dat je kind echt aan vaste voeding gaat beginnen, máár de aankomende twee tot drie maanden blijft de borstvoeding of opvolgmelk nog het allerbelangrijkste. Je gaat dit in eerste instantie aanvullen met vaste voeding en vervolgens wordt vaste voeding het belangrijkste.

Maar waarmee ga je dit aanvullen? Laten we bij het begin beginnen.

  • Fruit: Begin met kleine porties gemalen fruit. Wissel hierbij vele fruitsoorten af. Voor de smaak ontwikkeling van je kindje is het het beste om geen fruitsoorten te mengen.
  • Groente: Kook bepaalde groenten gaar en pureer ze vervolgens. Je kindje mag nog geen groenten als andijvie en spinazie. Je kan wel beginnen met bloemkool, wortel, broccoli, spruitjes enzovoorts.
  • Brood: Geef je kindje af en toe een broodkorst. Laat je kindje hier in alle rust op sabbelen. Bijvoorbeeld als hij of zij in de wipstoel zit. Blijf hier ten alle tijde bij. Gaat dit goed? Geef dan na een aantal weken kleine stukjes brood met bijvoorbeeld wat smeerkaas. Bouw dit steeds meer op.
  • Toetjes: Dure toetjes zijn niet nodig. Je kan je kindje na het avondeten gewoon een klein kommetje yoghurt geven. Maak dit niet zoet met ranja of iets dergelijks, laat je kindje echte smaken kennen.
  • Avond maaltijd: Is je kindje gewend aan de bovenstaande dingen? Dan kan je ook eens fijngemalen pasta gaan geven, fijngemalen vlees met aardappelen, groente en jus en noem het maar op. Bouw dit steeds meer op, totdat je kindje een echte avondmaaltijd eet. Wissel vlees en vis af. Gebruikt nog geen tot weinig klontjes, hier is het nog te vroeg voor.

Hieronder vind je drie oefen maaltijden voor een baby.

Voeding baby 1

Gekookte pasta met bolognese saus. Verse paprika, ui en champignons en gehakt.

Als toetje 100ml magere yoghurt.

Voeding baby 2

Gekookte aardappelen met jus, gepureerde broccoli met gepureerde tilapia vis. Als toetje een danoontje.

Voeding baby 3

Rijst met gekookte kipfilet (werkt vooral uitermate goed als je kleine diarree heeft...), paprika en champignons met een zoetzuur sausje. Als toetje een gekruimelde baby liga met wat yoghurt.