Babyvoeding baby

Als je van borst of flesvoeding over gaat op vast voedsel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is het belangrijk dat je baby goed zelfstandig kan zitten. Je merkt dat hij aan bepaalde voorwerpen begint te kauwen en te sabbelen. Meestal is je kindje tussen de vier en zes maanden oud.

Overleg even met de consultatiebureau arts wanneer je over mag schakelen op vast voedsel, zodat je zeker weet dat je baby er klaar voor is.

Uitzet babyvoeding

Als je baby klaar is vast voedsel, heb je de volgende dingen nodig:

Babybordje

Er zijn, speciaal voor baby’s, onbreekbare babybordjes waar een kleinere hoeveelheid eten in past.

Babybestek

Lepels van onbreekbaar plastic zijn onmisbaar. Lepels voor baby’s passen in de kleine babymond en zijn zacht voor zijn of haar tandvlees. Je hebt twee of drie lepels nodig. Er zijn ook lepels te koop die van kleur veranderen als het eten nog te warm is. Ga hier nooit volledig op af, proef zelf altijd eerst het hapje van je kleine. Als jij het te warm vind, vind je kleintje dat ook.

Slabbetje

Bij warenhuizen en babyspeciaalzaken zijn slabbetjes te koop. Dit zijn doekjes die je om het nekje kan vinden om te voorkomen dat de kleertjes vies worden. Je hebt slabbetjes die je in de nek vast knoopt, maar ook slabbetjes die over het hoofd getrokken kunnen worden.

Kinderstoel

Een kinderstoel zorgt er voor dat je baby niet zo driftig kan bewegen tijdens het voeden. Er zijn veel soorten en maten op de markt. Velen zijn voorzien van een blad, waar je de babyvoeding op kan zetten. Kies een stevige kinderstoel.

LET OP! Zet je baby niet in een kinderstoel als hij of zij nog niet zelfstandig kan zitten. Laat je baby nooit zonder toezicht in een kinderstoel.

Vaste babyvoeding voor baby’s

Ideaal om mee te beginnen is rijstebloempap. Dit meelproduct is speciaal voor baby’s gemaakt en wordt toegevoegd aan de ‘gewone’ fles. De eerste paar keer zal je even moeten oefenen. Beschouw deze keren dan ook niet als volledige maaltijd, maar doe dit naast de flesvoeding. Begin met één vaste voeding per dag en bouw dit langzaam op. De kans is groot dat de baby de pap uitspuugt. Dit is een reflex en hoeft niet te betekenen dat hij het niet lekke vindt. Hij moet even wennen.

Babyvoeding voor baby in potjes

Als je je baby aan veel verschillende smaken wilt laten wennen, kan je over gaan stappen op babyvoeding in potjes. Er zijn diverse merken te verkrijgen, deze kan je rustig door elkaar mengen. Olvarit is het meest bekende merk. Warm (indien nodig) het voedsel op tot lichaamstemperatuur en geef het eten met een lepeltje. Lust je kindje een smaak niet? Later gewoon opnieuw proberen. Het is een kwestie van wennen.

Zelfstandig eten van babyvoeding

Zodra je wilt dat je baby zelfstandig gaat eten, bereid je je voor op een knoeiboel. Leg een zeiltje onder de kinderstoel en doe de baby een slabber om. Zet het voedsel en het kinderbestek voor hem klaar. Laat de baby even experimenteren en doe het voor. Geef complimentjes als je baby het goed doet (bij voorkeur met hoge, opgetogen stem) en heb heel veel geduld.