Babyvoeding

Als je baby geboren is, geef je het eerste half jaar borstvoeding of flesvoeding. Na ongeveer vier maanden kan je op advies van het consultatiebureau beginnen met het geven van vaste baby voeding, zoals fruithapjes.

Op een gegeven moment stap je waarschijnlijk langzaam over op vaste voeding. Je kan hier potjes voor kopen. Deze zijn altijd handig om in huis te hebben, vooral als je een keertje weg wilt of als er een oppas is, maar je kan ook zelf babyvoeding maken.

Je kindje kan dan met de pot mee gaan eten. Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt en een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zelf maken van babyvoeding

Er zitten meerdere voordelen aan het maken van je eigen babyvoeding, namelijk:

  • Je bespaart geld. Zelf babyvoeding maken is stukken goedkoper
  • Je weet precies wat je baby eet, zonder toevoegingen
  • Je kan je babyvoeding zo maken, dat je kindje precies datgene krijgt wat hij of zij op dat moment nodig heeft
  • Zelf babyvoeding maken is leuker om te doen en je baby vind het waarschijnlijk lekkerder

Als je zelf babyvoeding gaat maken, heb je de volgende dingen nodig:

  • Een goede staafmixer die makkelijk schoon te maken is
  • Kleine plastic bakjes die je in kan vriezen en die in de magnetron kunnen
  • Een plastic babybordje
  • Babybestek (een plastic lepeltje voor baby’s is in eerste instantie voldoende)
  • Slabber

Hou er rekening mee dat je kindje zeker nog niet alles mag eten en begin met één maaltijd per dag, zodat de darmpjes en het spijsvertering kanaal van je kleine rustig kunnen wennen aan al deze nieuwe invloeden. Bij de eerste vaste hap is het aan te raden om een fototoestel bij de hand te hebben! De eerste keer dat je baby een andere smaak in zijn of haar mond krijgt is onbeschrijflijk leuk om te zien.

Staafmixer

Een staafmixer is onmisbaar bij het zelf maken van babyvoeding. Met een staafmixer kan je je eigen gemaakt babyvoeding fijn maken, zodat er geen stukjes in zitten. Dit gaat snel en makkelijk en kost niet al te veel moeite. Hou er rekening mee dat je niet alles door elkaar mengt. Het wordt aangeraden om aardappels en groentjes apart van elkaar te mixen, zodat je zoon of dochter ook daadwerkelijk verschillende smaken leert kennen.

Wat mag niet?

Bij je zelf gemaakte babyvoeding zijn er per leeftijd meerdere dingen die je beter niet aan je kindje kan geven. Kook bijvoorbeeld altijd zoutloos en gebruik geen kruiden. Voeg geen zoetstoffen of andere dingen toe om de smaak te veranderen. Het is belangrijk dat je kindje aan de ‘pure’ smaken van voedsel went. Hou er ook rekening mee dat je voedsel makkelijk te verteren is, zeker in het begin! Gebruik geen producten als noten en honing, om de kans op een allergie te verkleinen. Laat je goed informeren door het consultatiebureau.

Babyvoeding zelf maken en bewaren

Bewaar zelf gemaakt babyvoeding in de diepvries in goede, afgesloten bakjes. Warm het geheel op in de magnetron en proef altijd zelf of het nog goed is. Fruithapjes kan je beter niet invriezen, maar gelijk voeren. Bewaar fruithapjes niet in de koelkast. Omdat het gemalen is, gaat het binnen enkele uren kapot.