Borstvoeding

Borstvoeding is een van de beste voeding voor je baby. Pas als het kind ouder wordt en meer voedingsstoffen nodig heeft of als een kind ziek is en wat extra’s nodig heeft is een aanvullende voeding nodig. Borstvoeding is een prachtig wonder van de natuur. Het lichaam weet zelf hoeveel melk er gemaakt moet worden voor het kind en het bevat ook alle voedingsstoffen die het kind de eerste paar maanden nodig heeft.

Borstvoeding en de gezondheid van het kind

Borstvoeding is heel gezond voor de baby. Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die een kind de eerste paar maanden nodig heeft. Het lichaam weet precies hoeveel melk er moet worden aangemaakt voor de baby, zodat de baby ook genoeg te drinken heeft.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het geven van borstvoeding meerdere gezondheidsvoordelen heeft voor de baby. Zelfs als er verontreinigde producten in de moedermelk zitten zijn baby’s die met borstvoeding zijn opgegroeid gezonder dan baby’s die met de fles zijn opgegroeid. Zelf kun je er van alles aan doen om de borstvoeding zo gezond mogelijk te maken. Hierover straks nog meer.

Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat baby’s die met borstvoeding zijn opgegroeid minder infecties aan het maagdarmkanaal hebben, minder overgewicht en een hoge bloeddruk bloeddruk hebben dan kinderen die geen borstvoeding hebben gekregen.

Borstvoeding en de gezondheid van de moeder

Voor de moeder heeft het geven van borstvoeding ook meerdere gezondheidsvoordelen. Moeders die na de bevalling borstvoeding geven verliezen minder bloed en vrouwen die borstvoeding geven hebben in het algemeen de eerste paar maanden na de bevalling geen menstruatie. Vrouwen die borstvoeding geven krijgen in het algemeen sneller hun oorspronkelijke gewicht van voor de bevalling terug. Tevens is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het geven van borstvoeding de moeder zou beschermen tegen artritis en mogelijk ook tegen borstkanker en eierstokkanker.

Zorgen voor gezonde borstvoeding

Een goede voeding en levensstijl kan de kwaliteit van de borstvoeding en dus ook de gezondheid van het kind beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om enigzins gezond te leven in de maanden dat je borstvoeding geeft. In feite komen de leefregels redelijk overeen met wanneer je zwanger bent. Dus: niet roken, niet te veel alcohol, geen drugs en het eten van een volwaardige voeding. Daarnaast wordt er aangeraden om voorzichtig te zijn met bepaalde voedingsmiddelen (zoals scherpe kruiden), omdat de baby hierdoor last kan krijgen van darmkrampen.

Kolven

Tegenwoordig gaan veel moeders snel weer aan het werk na de bevalling, ook hebben sommige moeders er moeite mee om in het openbaar borstvoeding te geven. Een goede oplossing hiervoor kan zijn kolven. Als je kolft kun je je kind op elk gewenst tijdstip de fles geven, maar met jouw eigen borstvoeding. Hierdoor is het dus ook mogelijk om bijvoorbeeld de babysitter jouw borstvoeding aan je kind te laten geven.

Tegenwoordig is zijn er verschillende kolfruimtes, misschien ook wel bij jouw op het werk. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende plekken afgezonderd te kunnen kolven.