Eetschema baby

Veel mensen hebben vragen over het eetschema van hun baby, zeker als het over een eerste kindje gaat. Moeten ze flesvoeding of borstvoeding geven, hoeveel keer per dag, wat komt er nog meer bij kijken? Hieronder zal in grote lijnen het eetschema van baby’s worden beschreven, waardoor het allemaal een stukje duidelijker wordt.

*Melkvoeding

Tijdens het eerste half jaar nadat de baby is geboren, wordt over het algemeen vooral melk gegeven. Het maakt dan ook niet uit of dit uit de borst of uit de fles komt. Er bestaan veel verschillende merken en typen flesvoeding voor baby’s. Eerst moet uitgezocht worden welk type het beste is voor de baby. Naast dit melk moeten er nog wat vitamines toegediend worden en pas daarna wordt vast voedsel gegeven aan de baby.

*0 - 6 Weken

In de periode van nul tot zes weken moet er ongeveer zeven keer borstvoeding gegeven worden, elke keer zo’n 80 ml. Naast deze voeding moet vitamine K en D worden toegediend. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en vitamine D is belangrijk voor sterke botten. In de periode van zes tot acht weken moet er zes keer borstvoeding gegeven worden per dag van 120 ml en dezelfde vitaminen moeten worden gegeven. Bij twee maanden wordt de borstvoeding verminderd naar vijf keer per dag, maar wordt de hoeveelheid 150 tot 180 ml. Ook hier worden nog dezelfde vitaminen toegediend. Na drie maanden blijft dit hetzelfde, alleen hoeft vitamine K niet meer gegeven te worden.

* 4-5 Maanden

Na ongeveer vier maanden kan er eindelijk begonnen worden met vast voedsel. Er wordt ook nog steeds vijf keer borstvoeding gegeven van 150 tot 180 ml met vitamine D. Daarnaast mag de baby vruchtensap of gepureerd fruit, twee eetlepels gepureerde groenten zonder zout en pap van flesvoeding met rijstebloem. Als je nog niet zeker bent of het geven van vast voedsel nodig is, kan er gewacht worden tot zes maanden met de eerste bijvoeding.

*6 – 8 Maanden

Na zes maanden hoeft er niet meer borstvoeding gegeven te worden, maar dit mag nog wel zo’n drie tot vier keer per dag van 200 ml en vitamine D. Daarnaast mag de baby een keer pap van 200 ml opvolgmelk met rijstebloem, een fruithapje, een warme maaltijd zoals fijngemaakt groente of een geprakte aardappel. De baby mag ook een tussendoortje zoals water, verdunde vruchtensap of slappe thee. Na zeven tot acht maanden mag er nog een of twee keer borstvoeding gegeven worden van 200 ml met vitamine D. Het dagelijkse korstje wordt twee keer pap van opvolgmelk met of zonder bruinbrood, een fruithapje, een tussendoortje van bijvoorbeeld water, verdunde vruchtensap, slappe thee, kinderbiscuit of een soepstengel en het avondmaal wordt een warme maaltijd van drie eetlepels groenten, een tot twee geprakte aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten, een eetlepel gemalen vlees of vis met jus of een klontje dieetmargarine.

* 9 – 12 Maanden

Na negen tot twaalf maanden mag er nog steeds borstvoeding gegeven worden van een tot twee keer per dag van 200 ml met vitamine D. Daarnaast krijgt de baby twee keer een broodmaaltijd met dieetmargarine en beleg, een beker opvolgmelk of pap van opvolgmelk, een fruithapje, een warme maaltijd, deze is hetzelfde als de warme maaltijd bij zeven tot acht maanden, met eventueel yoghurt en een tussendoortje.

Uiteraard is dit schema een richtlijn voor een gezonde voeding van de baby. Er kan te maken worden gekregen met allergieën of andere moeilijkheden. In dit geval moet het schema aangepast worden naar de baby zelf.