Flesmelk

Borstvoeding bevat van nature alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft, mede hierdoor wordt het gezien als de beste voeding voor de baby. Naast dat borstvoeding goed is voor de baby, is het voor de moeder ook goed om borstvoeding te geven. Maar niet iedere vrouw kan of wil borstvoeding geven. Denk maar eens aan alle vrouwen die snel weer aan het werk gaan en vrouwen die niet graag willen kolven. Voor zulke vrouwen is flesvoeding een goed alternatief.

Hoeveel flesvoeding heeft een baby nodig?

Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft is van meerdere factoren afhankelijk. De ene baby is nou eenmaal een betere eter dan de andere, en als je kind een maandje ouder is heeft die al weer een iets andere behoefte dan een maand geleden. Er zijn echter wel richtlijnen ontwikkeld, zodat je kunt zien hoe vaak en hoe veel flesvoeding je baby nodig heeft. Bij deze richtlijnen wordt er meestal naar het gewicht van de baby gekeken. Afhankelijk van het gewicht wordt er een advies gegeven over hoe vaak een kind per dag flesvoeding moet krijgen en hoeveel.

Temperatuur van de flesvoeding?

Borstvoeding heeft van nature de juiste temperatuur voor de baby. Geef je je kind flesvoeding, dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat de flesvoeding de juiste temperatuur heeft. De flesvoeding hoort ongeveer 37°C te zijn, hetzelfde dus als de temperatuur van je huid (vandaar dat borstvoeding al de juiste temperatuur heeft). De meest gemakkelijke en betrouwbare manier om te meten of de flesvoeding een juiste temperatuur heeft is om wat flesvoeding op de binnenkant van je pols te doen. De voeding moet net zo warm aanvoelen als je huid. Als dit het geval is, heeft de flesvoeding de juiste temperatuur en kun je je kind de fles geven.

Flesvoeding geven

Het grote voordeel van het geven van flesvoeding ten opzichte van borstvoeding: iedereen kan het doen. Jij kunt zelf je kind de fles geven, maar ook de buurman, je man, je tante, enz. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat een baby er erg onrustig van kan worden als ze telkens door iemand anders gevoed wordt. Een baby herkent de vader of moeder aan hun geur en voelt zich het meest bij hun op het gemakt. Het is dus verstandig om niet te vaak je kind door iemand anders te laten voeden.

Hoe geef je flesvoeding?

Als de flesvoeding klaar is en op juiste temperatuur kun je je baby de fles geven. Je kunt dit het beste doen in een rustige omgeving. Controleer voor het voeden ook even of de luier nog schoon is. Als je de speen zachtjes over de lip van je baby wrijft, stimuleer je je baby om de mond open te doen, je kunt dan de speen in de mond doen en de baby kan gaan drinken. Zorg dat er tijdens het drinken geen luchtbelletjes zichtbaar zijn, anders krijgt je baby onnodig extra lucht binnen wat kan leiden tot krampjes. Halverwege tijdens de voeding kun je je baby haar boertje laten doen.