Babyvoeding

Voordat je baby geboren is, heb je vast wel nagedacht of je borst of flesvoeding wilt gaan geven. Zelfs als je borstvoeding geeft, komen flessen van pas. Je zal na verloop van tijd waarschijnlijk willen kolven. Dit kan zijn omdat je gaat werken of als je een dagje weg wilt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere systemen op de markt om kolven makkelijk te maken, maar het is net zo belangrijk om na te denken over een goede fles voor je baby.

Na ongeveer vijf weken borstvoeding is het aan te raden om je baby te laten wennen aan een fles. Als baby’s tussen de vier en acht weken zijn is dit het gemakkelijkst om ze aan te leren en bovendien zal je zien dat de handjes zelf naar de fles gaan grijpen en je ‘helpen’ met vasthouden. Als je baby’s rond deze leeftijd leert om ook uit een fles te drinken, leren ze twee verschillende zuigtechnieken.

Wat voor flessen moet ik kopen?

Er is een keuze uit zuigflessen van glas of kunststof. Steeds meer kunststof flessen zijn Bisphenol A vrij. Bisphenol is een stof die voorkomt in polycarbonaat en is, ondanks dat er een maar een kleine hoeveelheid in zit, schadelijk voor de gezondheid. In Nederland is het niet verboden om dit in flessen te gebruiken, maar in diverse andere landen al wel. Daarom maken steeds meer fabrikanten flessen waar geen Bisphenol in zit. Kunststof flessen zijn qua gewicht leger en breken niet. Daarom zijn kunststof flessen makkelijker in gebruik.

U kan verder letten op de volgende dingen bij het kopen van een fles:

  • Let erop dat er een duidelijke maatverdeling op de fles staat
  • Koop de speen van de fles in de juiste maat, een te kleine speen kan losschieten.
  • Kook flessen regelmatig uit!
  • Let erop dat er geen scheurtjes of gaatjes in de speen zitten
  • Als je baby zelf kan drinken is een glazen fles niet geschikt, dat is te zwaar
  • Vervang na minimaal zes weken de speen van de fles

Bewaarflesjes

Naast gewone flessen is het handig om een aantal bewaarflesjes te hebben. Bewaarflesjes zijn eigenlijk flesjes zonder speen. U kan hier uw (afgekolfde) melk in doen en bewaren in de koelkast of diepvries. Als u de melk wilt gaan gebruiken, maakt u het op de juiste temperatuur en doet u een speen op de fles. Als u de speen al eerder op de fles doet, kan het zijn dat de fles een beetje gaat lekken in de koelkast. Hierdoor blijft de melk in de speen zitten en dit kan bacteriën veroorzaken.

Voedingsflessen

Er zijn vele soorten flessen met diverse soorten spenen. Voor gulzige kinderen of kinderen die juist te weinig drinken zijn speciale spenen. Bovendien zijn er diverse formaten flessen. Op de verpakking kan u duidelijk zien voor welke leeftijd een fles is. Let erop dat de gaatjes in de spenen niet te groot zijn voor de leeftijd van uw baby.

Koeltasjes

Als u net gekolfd heeft, kan u de flesjes met melk makkelijk in een koeltasje bewaren. Op deze manier blijft de moedermelk een tijdje goed, ook als er geen koelkast in de buurt is. Dit is handig als u bijvoorbeeld een dagje wilt winkel. Uiteraard kan u in een later stadium ook babyvoeding in een koeltasje bewaren.