Flesvoeding

Verschillende ouders kiezen voor flesvoeding omdat het makkelijk en handig is. De baby hoeft dan immers niet voortdurend bij de moeder te drinken en de vader en eventuele andere mensen kunnen helpen met voeden.

Moeders die geen borstvoeding geven kunnen babyvoeding kopen (voor zuigelingen). Als een moeder wel borstvoeding wil geven, kan ze ook afgekolfde melk in een fles bewaren.

Plastic flessen zijn lichter, niet breekbaar en goedkoper dan glazen flessen.

Fles schoonmaken

Na de flesvoeding is het belangrijk om de flessen goed schoon te maak. Hier zijn speciale flessenborstels voor te koop. In een fles groeien bacteriën, het is daarom belangrijk om ten minste een half jaar lang elke dag een fles uit te koken. Dit doe je ongeveer 10 minuten per dag, om te voorkomen dat je baby ziek wordt. Na een half jaar kunnen de flessen dagelijks in een schoon sopje schoongemaakt worden en hoef je ze nog maar één keer in de week te steriliseren. Als je de fles uitkookt, neem dan ook de spenen, voorraad flessen en doppen mee. Als je een vaatwasser hebt die minimaal 65 graden kan draaien, kan je ze ook hierin schoonmaken. Spoel de flessen daarna wel grondig na. Maar hoe gaat een fles schoonmaken in zijn werk na de flesvoeding?

  • Was alles in een sopje en met een borstel af. Spoel alles met schoon water na
  • Leg alles in een grote pan met water
  • Kook de flesjes minimaal vijf minuten, tien minuten heeft de voorkeur. spenen en deksels maximaal drie minuten koken. Doe geen deksel op de pan!
  • Haal de pan van het vuur
  • Laat de fles en accessoires uitlekken en aan de lucht drogen. Geen theedoek gebruiken.

Flesvoeding kiezen

Er zijn veel merken flesvoeding te verkrijgen. Veel hiervan zijn gemaakt van koemelk en de samenstelling hiervan is goed afgestemd op de spijsvertering van de baby. Voor hongerige baby’s, baby’s met een koemelkallergie en baby’s met darmkrampjes is er speciale voeding te verkrijgen. Als je over wilt stappen van merk, overleg dan even met je huisarts of met je consultatiebureau. Bij flesvoeding hoef je geen extra vitaminen te geven (Bij borstvoeding wordt extra vitamine K aangeraden).

Flesvoeding verwarmen

Breng in een schone pan of waterkoker water aan de kook. Was je handen grondig met antibacteriële zeep en laat het water afkoelen tot iets boven lichaamstemperatuur. Giet de vereiste hoeveelheid water in de fles (zie de verpakking voor de details) en voeg de juiste hoeveelheid voeding toe. Draai de speen erop en dek met je vinger het gaatje af. Goed schudden totdat alle klontjes weg zijn.

Om te temperatuur te testen kan je een paar druppels op je pols schudden. De melk moet dezelfde temperatuur als je lichaam hebben of iets lager.

Flesvoeding op reis

Als je op reis gaat, vul dan een aantal flessen met de juiste hoeveelheid water. Neem de poedermelk apart mee. Vraag in een restaurant of ze het flesje voor je op kunnen warmen. Je kan ook een thermosfles met kokend water meenemen en een fles koud water, dit kan je met elkaar mengen tot de juiste temperatuur. In een rijdende auto is het niet aan te raden om dit te doen, zeker niet met kokend water.