Je kindje gezond groot brengen met flesvoeding

Is flesvoeding goed genoeg voor mijn kindje als ik geen borstvoeding geef? Hoeveel flesvoeding heeft mijn kindje nodig op een dag en hoe vaak? Welke richtlijnen zijn er m.b.t. flesvoeding? Op welke signalen moet ik letten bij mijn kleintje? Wanneer kan ik de nachtvoeding overslaan?

Flesvoeding goed genoeg

Volgens de voorstanders c.q. belangenbehartigers van borstvoeding in deze samenleving is borstvoeding beter dan flesvoeding. Echter hoogleraar en hoofd van het Gronings Beatrix Kinderziekenhuis, Pieter Sauer, zegt dat de hype rond borstvoeding onvoldoende wetenschappelijk bewezen is. Hij heeft de volgende uitspraak gedaan in het dagblad De Pers: ‘Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat flesvoeding vrijwel net zo goed is als borstvoeding.’ Hij vindt dat het niet terecht is dat borstvoeding zo’n hoge status heeft gekregen. De afgelopen jaren is er een groeiend enthousiasme over borstvoeding, echter dit komt niet voort uit gedegen wetenschappelijk onderzoek maar puur vanuit de voorstanders van borstvoeding, zo verklaart hij.

De WHO (World Health Organization) voert wereldwijd actief campagne voor borstvoeding sinds de jaren tachtig en tevens is de reclame voor flesvoeding sindsdien verboden. Volgens hoogleraar Sauer is deze campagne echter ontstaan vanuit de gezondheidsgevaren die flesvoeding in ontwikkelingslanden met zich meebrengt, doordat het water waarmee de melk wordt aangemaakt vaak niet hygiënisch is. Dus dit speelt niet in een land als Nederland.

Sauer heeft niets tegen op de voorstanders van borstvoeding maar de borstvoedingshype gaat inmiddels zover dat vrouwen zich schuldig gaan voelen wanneer zij flesvoeding geven of dit zelfs om deze reden gaan weigeren wanneer hun kind bij gevoed moet worden. Er is geen enkele reden om vrouwen wijs te maken dat hun kind te kort komt omdat flesvoeding gegeven wordt. Het resultaat is ondervoede baby’s en uitdrogingsverschijnselen!

Hoeveelheid en aantal voedingen per dag

Let op de behoeften van je kindje en stem het voedingsschema van het consultatiebureau daarop af. Bij het consultatiebureau kun je namelijk na de kraamdagen de exacte voeding laten bepalen m.b.v. de groeicurve. Wijkt je kindje gaandeweg teveel af van dit schema en krijgt je kindje niet voldoende flesvoeding binnen neem dan weer contact op met het consultatiebureau. Stem niet af op je eigen ritme / behoeftes en dwing je kindje niet om een bepaalde hoeveelheid op te drinken. Je kleintje is prima in staat om zelf aan te geven wanneer zij honger heeft en wanneer zij genoeg heeft. En vergelijk je kindje niet met andere baby’s want ieder kindje is anders. Let op !: In het begin heeft je kleintje nog geen vast voedingsritme.

Aantal algemene richtlijnen m.b.t flesvoeding

- Per dag heeft je kindje ongeveer 150 ml bereide flesvoeding per kg lichaamsgewicht nodig en deze hoeveelheid gemiddeld zes keer per dag en om de twee a drie uur geven.

- Bewaar geen van te voren klaar gemaakte flesvoeding i.v.m. risico op bacterievorming. Wanneer je weg gaat neem dan losse melkpoeder mee en een thermoskan met warm water.

- De flesvoeding moet zo’n 30-35°C zijn. Schud eerst de fles en test dan altijd even de melk op je lip of binnenkant van je pols zodat de melk niet te heet is !

- Neem zo’n 15 tot 20 minuten de tijd om één flesvoeding te geven zodat je kindje geen hongergevoel meer heeft en dus verzadigd raakt. Dus niet te snel laten drinken.

- Een gezonde verzadigde baby is direct rustig na zijn flesje; heeft zo’n vier tot zes kletsnatte luiers per dag en de urine is kleurloos tot lichtgeel; ziet er gelukkig uit en is levendig (gezonde kleur) en tevreden en komt voldoende aan (groeicurve consultatiebureau).

- Na elke flesvoeding het flesje schoonmaken in de afwasmachine op minimaal 55 graden Celsius of afwassen met heet water m.b.v. een flessenborstel. Daarna goed laten drogen onderste boven geplaatst op een schone doek. En één maal per dag de speen uitkoken tot je kindje zes maanden oud is.

- Gemiddeld tussen twee en vier maanden slaapt je kindje over het algemeen door en heeft ze geen nachtvoeding meer nodig. Houd een nachtvoeding altijd zo kort en rustig mogelijk, dus weinig lawaai, licht etc.

Signalen van je kindje:

- Wanneer je kleintje sabbelt op zijn vuistje of smakkende geluiden maakt geeft hij aan dat hij wel wat wil drinken. Als je kindje net wakker is, kun je het beste beginnen met voeden.

- Wanneer je kindje gulzig drinkt kan het zijn dat nadien de zuigbehoefte niet bevredigd is. Laat hem dan wat langzamer drinken door de schroefdop harder aan te spannen of kies bij een meerstandenspeen voor een lagere stand. Of je kunt een speen met een kleiner gaatje proberen.

- Wanneer je kleintje huilt na de flesvoeding kan ze last hebben van maagkrampjes. Leg je kindje over je schouder en laat haar altijd even boertjes laten. Blijft je kleintje veel last hebben van maagkrampjes vraag dan advies aan het consultatiebureau. Je kindje kan namelijk overgevoelig zijn voor koemelk en hiervoor bestaat speciale voeding.

- Wanneer je kindje veel spuugt kan dit ook wijzen op overgevoeligheid / allergie.

- Wanneer je kleintje te snel aankomt kan er ook speciale flesvoeding met minder proteïne gegeven worden om overgewicht op latere leeftijd te voorkomen. Baby’s groeien namelijk sneller van flesvoeding dan van borstvoeding omdat hier meer proteïne inzit.

- Als je kleintje na zes maanden nog ’s nachts wakker wordt, dan is dit niet van de honger maar uit gewoonte. Geef je kindje dan niet altijd de fles maar geef bijv. een fopspeen en troost je kindje en praat zacht tegen haar.

Kortom: flesvoeding is vrijwel net zo goed als borstvoeding behalve dat moedermelk in de eerste dagen rijk is aan afweerstoffen (colostrum) die je kindje bescherming bieden tegen ziektekiemen. Maar geef je kleintje gerust flesvoeding, er zijn vele kinderen mee groot geworden !