Gezonde babyvoeding

Er zijn vele discussies over en het blijft de keuze van een moeder. Toch is en blijft borstvoeding de meest gezonde babyvoeding voor je baby.

Behalve dat de eerste moedermelk (colostrum) erg voedzaam is, wordt ook de borstvoeding die daarna komt als ‘beste aangeschreven’.

In borstvoeding zitten immers alle voedingsstoffen die je kleine nodig heeft, er zitten afweerstoffen in en experts zeggen dat het alleen maar voordelen heeft als je borstvoeding heeft. De meest gezonde babyvoeding komt dus eigenlijk simpelweg bij mama weg. Kies je er toch voor om geen borstvoeding te geven? flesvoeding komt tegenwoordig erg dicht in de buurt van moedermelk, maar kan er tot op heden niet volledig aan tippen. Je weet bij flesvoeding wel exact hoeveel je kleintje binnen krijgt en je kunt de voedingen wisselen met bijvoorbeeld je partner.

Gezonde babyvoeding na de borstvoeding

Na de borstvoeding of flesvoeding stap je langzaam over op ‘vast’ voedsel. Het begint met de eerste fruithapjes. Het is het meest gezond om de fruithapjes zoveel mogelijk af te wisselen. Maak dus de ene keer een banaan klaar, de volgende dag een appel, de dag daarna een kiwi enzovoort. Houd er rekening mee dat sliertjes en velletjes moeilijk weg te krijgen zijn voor je kleine. Maak alles daarom zo fijn mogelijk met een staafmixer of goede blender.

Fruithapjes kan je maximaal een paar uur in de koelkast bewaren. Geef het fruithapje echter niet aan je kleine als het net uit de koelkast komt, veel te koud!

Naast de fruithapjes wil je misschien wel potjes gaan geven. Maar wat is nou de meest gezonde babyvoeding? In werkelijkheid maakt het niet veel uit. Alle babyvoeding moet voldoen aan extreem strenge eisen, voordat het in een winkel terecht komt. Het is echter wel aangetoond dat afwisseling goed is voor je kindje. Behalve dat hij of zij op deze manier veel meer verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt, ontwikkelt het ook de smaak beter,w aardoor je minder kans hebt op een ‘lastige’ eter.

Gezonde babyvoeding na potjes

Als je zelf gaat koken en je kleine mag met de pot mee eten, let er dan op dat je zoutloos kookt! Zout kan nog niet verwerkt worden door de niertjes van je kleine. Ook in kant en klare kruiden zit vaak zout bijgevoegd, controleer dit goed. Een klein beetje zout (bijvoorbeeld in een pakje spaghettisaus) kan niet veel kwaad, maar let er wel op dat het niet te veel is. Geef je kindje in eerste instantie tarwevrij brood. Ook daar kan hij of zij nog niet goed tegen.

Gezonde babyvoeding ’s morgens

Behalve dat het goed is om je kindje de borst of fles te (blijven) geven, kan je ook kiezen voor een leuke vervanger. Denk eens aan Bambix pap. Makkelijk aan te maken met (poeder)melk en kinderen vinden het vaak lekker. Een andere mogelijk is bijvoorbeeld een pyjamapapje. Je giet het ’s morgens zo in de fles, even verwarmen in de magnetron en klaar. Ook dit is in verschillende smaken verkrijgbaar.

Extra’s als gezonde babyvoeding

Jij neemt wel eens een extraatje, buiten je dagelijkse maaltijden om. Ook je baby mag dit rustig. Zodra hij of zij een beetje kan kauwen, kan een lekker koekje ideaal zijn. Je kindje kan zich uren vermaken en peuzelt langzaam het koekje op. Ook soepstengels of een boterham (met korst eventueel) kunnen een gezond tussendoortje zijn en een goede aanvulling op de babyvoeding.