Fopspenen

Baby’s hebben vaak de behoefte om de zuigbeweging te maken, ook als ze geen honger of dorst hebben. Daarom zijn er fopspenen in het leven geroepen.

Een fopspeen heeft de vorm van een speen die op een fles zit, alleen komt er geen voeding uit. Je baby kan echter wel de juiste zuigbeweging maken en wordt hierdoor vaak gerust gesteld.

Of je fopspenen wilt gaan gebruiken is geheel aan jezelf. Sommige experts zeggen dat de tandjes van een baby verkeerd gaan groeien als je een fopspeen gebruikt, anderen zeggen dat het belangrijk is dat een baby leert wanneer hij wel of niet mag ‘zuigen’. Als je het aan de baby zelf over laat, gaat hij of zij vaak zijn duimpje gebruiken en dat is moeilijker af te leren dan een fopspeen. Een duim is immers altijd binnen handbereik en je baby kan gaan duimen, ook als je er niet bij bent.

Welke fopspeen is geschikt

Fopspenen gaan op leeftijd. Voor prematuur baby’s en pasgeboren baby’s zijn er speciale fopspenen. Naarmate je kindje ouder wordt, zal je een oudere speen nodig hebben. Philips Avent heeft fopspenen op de markt met een gevormd schilde en een kleine speen van reukleus siliconen. Het symmetrische ontwerp is erg goed geschikt voor de natuurlijk ontwikkeling van het gehemelte, van het gebit en van het tandvlees. Mocht de speen per ongeluk verkeerd om in het mondje gaan van je kleine, dan is dit geen probleem. De adviesprijs voor deze spenen zijn €7,49 en ze zijn in diverse kleuren te verkrijgen. Het is belangrijk om fopspenen altijd te steriliseren. De Philps Avent kan gesteriliseerd worden door gebruik te maken van stoom.

Het meest bekende merk is wellicht Difrax fopspenen. Deze spenen zijn hip en trendy. Vaak met leuke opdrukken, teksten, printen of andere dingen op de speen. Difrax denkt mee met baby’s en heeft daarom twee fopspenen ontwikkeld. De ‘Dental’ zorgt voor een goede stimulatie van gehemelte, tong en kaakspieren en de ‘Combi’ is speciaal voor baby’s die draaien met hun speen. Deze speen bootst de tepel na en kan daarom op twee manier in het mondje van je baby.

Fopspeenkoord

Baby’s en kinderen willen spenen nog wel eens uitspugen als ze er even geen zin meer aan hebben. Vervolgens zetten ze het op een brullen omdat ze de speen kwijt zijn. Het gevolg is dat jij op je knieën op de grond zit om de fopspeen te pakken en onder luid gekrijs moet je eerste de speen goed schoonmaken, om hem vervolgens terug te geven. Een goed alternatief is een fopspeenkoord. Deze maak je aan de ene kant makkelijk aan de speen vast en aan de andere kant maak je de speen met een clipje aan de kleertjes van je baby vast. Zo raak je de speen niet snel kwijt.

Reinigen spenen

Voor het eerste gebruik is het belangrijk om de spenen te steriliseren. Kook of stoom de speen uit (lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking) en laat hem vervolgens aan de lucht drogen. Als er barstjes in de speen komen is het tijd om hem te vervangen. Steriliseer regelmatig de spenen.

Speen met thermometer

Als je baby ziek is, kan je een speen aan hem of haar geven waarmee de temperatuur gemeten wordt. Hoewel dit minder secuur is dan een rectale meting, kan je wel globaal bijhouden of de temperatuur van je kindje daalt of stijgt, zonder dat je regelmatig een gewone thermometer kan gebruiken. Bel bij hoge temperatuur altijd een huisarts.