Allergische reactie op koemelk

De meeste voorkomende vorm allergie bij baby’s is de koemelkallergie. Omdat je baby in zijn eerste jaar voornamelijk melk dringt, is het belangrijk dat hier snel actie op ondernomen wordt.

2 tot 6 % van alle baby’s krijgt een koemelkallergie. Vroeger dacht men dat een baby na een jaar of twee wel over deze allergie heen zou groeien. Cijfers geven echter aan dat het wel vier tot vijf jaar kan duren.

Bij een koemelkallergie reageert het lichaam van je baby op de eiwit die in de melk zit.

Klachten bij koemelkallergie

De symptomen van een koemelkallergie zijn vaak duidelijk:

 • Darmkrampjes (baby huilt vaak veel, trekt zijn of haar beentjes op en rekt zich meerdere malen uit)
 • Jeuk, eczeem, netelroos en uitslag rond de mond. Door vocht zwellen de lippen of oogleden op.
 • Verstopping of juist diarree
 • Tijdens de ontlasting bloedverlies
 • Het uitspugen van de melk
 • Astma en problemen met de luchtwegen
 • Niesbuien, een loopneus en telkens verkouden
 • Groeiachterstand
 • Oorklachten
 • Slecht drinken
 • voedsel weigeren

Alle klachten kunnen in combinatie optreden, maar ze kunnen ook afzonderlijk optreden. Darmkrampen en huidklachten zijn de meest voorkomende klachten. Als je baby één van bovenstaande klachten heeft, heeft hij of zij niet per definitie een koemelk allergie. Bij twijfel moet je altijd contact opnemen met je huisarts of met je consultatiebureau. Als zij het nodig vinden, wordt je kindje doorgestuurd naar een kinderarts voor verder onderzoek.

Koemelkallergie erfelijk

Allergieën zijn erfelijk. Heb jij of je partner een allergie, dan is de kans groot dat dit wordt doorgegeven op je baby. Dit noemt men atopische constitutie. Hieronder verstaan we niet alleen koemelk allergie, maar ook andere allergieën zoals astma, hooikoorts en eczeem.

Oorzaak koemelkallergie

Het verteren van het voedsel begint direct in de mond en eindigt in de darmen. Tijdens de vertering in de darmen wordt het voedsel meestal in erg kleine stukje gesplitst. Hetzelfde gebeurt met eiwitten. Je darm zeeft deze deeltjes en ze worden in het bloed opgenomen. Omdat bij baby’s de darm nog niet helemaal volgroeid is, werkt hij nog niet optimaal. Grotere en niet volledige eiwitten kunnen daarom de darmwand passeren en in het bloed terecht komen. Als je kindje een allergische aanleg heeft ziet het lichaam deze stoffen als: Niet veilig. Het afweersysteem gaat zijn werk doen en maakt antistoffen aan. Op deze manier ontstaan er klachten.

Diagnose en behandeling koemelkallergie

Ga nooit zelf lopen dokteren, maar laat je altijd informeren door een arts. Een arts kan je vertellen of je kindje een koemelkallergie heeft. De behandeling is dat je zuivelproducten moet laten staan (melk, kaas en yoghurt bijvoorbeeld), maar ook producten waar melk in verwerkt is. Bij flesvoeding moet je over gaan op speciale flesvoeding. Hypoallergeen voeding wel te verstaan.

Verder wordt er aangeraden om de eerste zes maanden alleen maar borstvoeding te geven, zonder bijvoeding. De moeder dient dan ook op een zuiveldieet te gaan, anders geeft ze de eiwitten door via de melk.