Met babyvoeding stoppen

Het moment is daar… Je bent gestopt met borstvoeding en je kindje krijgt al een tijdje de fles.

Naast de fles krijgt hij of zij waarschijnlijk af en toe een groentehapje of een fruithapje en nu wordt het tijd dat je kindje ‘ met de pot mee gaat eten’

Hoe maak je deze overstap? Je kan potjes geven, maar je kan dit ook rustig mengen met eigen gemaakt voedsel. Geef je kindje af en toe een boterham (zonder korst) om op te knabbelen en geef koekjes om op te sabbelen. Het duurt waarschijnlijk een eeuwigheid voordat hij of zij het helemaal op heeft, maar geduld is een schone zaak… blijf hoe dan ook in de buurt, de kans op verslikken is aanwezig! Als je kindje langzaam went aan koekjes en boterhammen, leert hij langzaam meerdere smaken kennen en hij gaat automatisch kauwbewegingen maken.

Met babyvoeding stoppen en dan?

Als je zelf kookt, zorg er dan voor dat je zoutloos en gevarieerd kookt. Zout kan nog niet verwerkt worden door de niertjes van je kleine en kan dus schadelijk zijn. Zet dus voor je partner, jezelf en eventuele andere kinderen een potje zout op tafel, zodat zij zelf hun eten op smaak kunnen brengen. Geef je kindje kleine gerechtjes als pap, yoghurt enzovoort. Veel mensen denken dat yoghurt even op smaak gebracht moet worden met suiker of ranja. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen, zodat je kleine goed kan wennen aan de pure smaken van voedsel. Als hij of zij niet anders gewend, zal je baby ook minder snel een voorkeur ontwikkelen voor zoet voedsel. Let erop dat je baby genoeg vezels binnen krijgt (bijvoorbeeld met Bambix of Brinta) en kook gevarieerd. Meng je voedsel met een staafmixer, zodat grote stukken verdwijnen, maar meng niet alles door elkaar! Maak je bijvoorbeeld spinazie en aardappelen? Mix dan beide gerechten los van elkaar en geef je baby om en om een hapje. Zo leert hij de goede smaak kennen. Als je merkt dat je kindje iets echt niet lekker vind, laat het dan zitten. Baby’s zijn nog te klein om te leren dat ze moeten eten wat de pot schaft. Probeer het op een later tijdstip nogmaals, want misschien is het gewoon even een kwestie van wennen.

Bitter eten

Bitter voedsel (zoals spruitjes, witlof enzovoort) vinden kinderen vaak niet lekker. Dit komt simpelweg omdat nog niet alle smaakpapillen ontwikkeld zijn! Zoetigheid en dergelijke vinden kinderen vaak wel lekker, maar geef hier niet te veel aan toe. Als je kindje niet vaak wat zoets krijgt, zal hij of zij niet anders gewend zijn. Af en toe een hapje van een ijsje kan natuurlijk helemaal geen kwaad.

Als hij of zij niet wil eten

Als je gestopt bent met babyvoeding, is de overstap vaak even wennen voor een kleine. Hij kan zijn flesjes gaan missen. Hou hier rekening mee en heb vooral geduld. Hij of zij kent immers niet anders. Probeer het voedsel op een later tijdstip weer, zodat je kleine rustig kan wennen. Dring niets op.

Niet volledig stoppen met babyvoeding

Ook al eet je kindje al helemaal met de pot mee, er is niets mis mee om af en toe een potje te geven. Soms kan dit handig zijn omdat je niet op tijd kan koken, of omdat je kleine uit logeren gaat. Je kan niet van iedereen verwachten dat ze zout vrij koken namelijk! Ook op reis zijn potjes handig en bovendien zijn ze zo klaar.