Borstvoeding geven

Al die je het maar één dag, borstvoeding is een van de mooiste cadeaus die je aan je baby kan geven. Het is altijd de beste keuze voor je baby. Misschien lijkt het voor jou niet echt de juiste keuzen, misschien kunnen wij je een handje op weg helpen.

Als je je baby een paar dagen de borst geeft, heeft hij het eerste deel van de moedermelk binnen gekregen. Dit wordt colostrum genoemd. Borstvoeding bevat antistoffen die kleintje nodig heeft en wordt ook wel vergeleken met vaccinatie, omdat er zoveel stoffen in zitten. Bovendien helpt het colostrum om de spijsvertering van je kleine op gang te helpen. Een betere samenstelling voor je kindje dan borstvoeding bestaat niet. Voor jezelf is borstvoeding geven ook goed, omdat je sneller herstelt van de bevalling. Zelfs als je op kunstvoeding over wilt stappen, is het dus absoluut aan te raden om de eerste dagen borstvoeding te geven.

Na vier tot zes weken is de meest kritieke fase van zijn kindertijd voorbij. Baby’s die geen borstvoeding hebben gekregen, lopen meer risico om ziek te worden of om in het ziekenhuis te belanden. Na vier tot zes weken zijn ook de eerste ongemakken van de voedingsperiode achter de rug. Je wordt er handig in (en je kleine ook), dus bedenk goed of je wel echt wilt stoppen met borstvoeding. Het wordt immers alleen maar makkelijker.

Stoppen met borstvoeding

Als je eenmaal besluit om te stoppen met borstvoeding, doe dit dan in stappen. Bouw geleidelijk het aantal voedingen per dag af. Je kindje zal dit direct merken en telkens als je weer een voeding minder per dag doet, zal je kindje hier aan moeten wennen. Hij of zij kan gaan huilen en ‘vragen’ om voedsel. Bouw het dus rustig af. Een borstvoeding kan je ook gaan afwisselen door de fles te geven. Gekolfde moedermelk is net zo gezond als borstvoeding geven, maar iedereen kan je kleintje voeden. Dit kan vooral voor je partner erg leuk zijn! Bovendien hoef jij dan niet elke nacht meer je bed uit voor de nachtvoedingen (als dit nog nodig is). Het is vooral ook belangrijk hoe oud je kindje is en hoeveel voedingen hij of zij nog nodig heeft. Zoek goed uit welke flesmelk je wilt gaan gebruiken. Voor baby’s tot zes maanden mag hier geen reclame voor gemaakt worden, dus laat je goed informeren door ervaringsdeskundigen, het consultatiebureau enzovoort. flesvoeding moet aan strikte eisen voldoen, dus hier hoef je het niet voor te laten.

Stoppen met borstvoeding om werk

Als je na je verlof weer aan het werk gaat, kan je kiezen om te kolven. Iedere werkgever is verplicht om een geschikte kolf ruimte aan te bieden (met een toilet hoef je geen genoegen te nemen!) en je mag hiervoor een kwart van je werktijd per dag gebruiken. Het voordeel is dat je kindje alsnog alle goede voedingsstoffen binnen krijgt zodra hij de fles krijgt.

Stoppen met borstvoeding voor vast voedsel

Stoppen met borstvoeding omdat je vast voedsel gaat geven is de beste reden. Bouw in dit geval absoluut de borstvoeding goed af! Je kan eventueel bijvoeren met de fles. Je kindje kan niet van de ene op de andere dag wennen aan vast voedsel en de kans is groot dat hij of zij niet alles binnen krijgt wat nodig is.

Stoppen met borstvoeding voor jezelf

Sommige vrouwen stoppen met borstvoeding omdat het ze te zwaar wordt. Vele vrouwen durven niet ‘met publiek’ te voeden. Dit is niet iets om je voor te schamen. Je bent immers bezig met één van de meest natuurlijke dingen ter wereld! Bovendien bedekt je baby grotendeels je borst. Het andere deel kan je afdekken met een handdoek of kleding.