Ontwikkeling baby

Als je baby net geboren is, wordt het aangeraden om borstvoeding te geven.

Borstvoeding is verreweg het beste wat je je kleine kan geven en de eerste borstvoedingen worden ook wel vergeleken met de eerste inenting. Behalve dat je kleine alle nodige vitaminen en mineralen binnen krijgt, zit er in borstvoeding antistoffen. In flesvoeding zit dit niet.

Als je borstvoeding geeft, moet je je kleine vitamine K geven, naast de voeding. Dit is te koop bij de drogist en kan je makkelijk bij je baby in het mondje druppelen. Verder heeft hij of zij genoeg aan de borstvoeding.

Ontwikkeling baby na borstvoeding

Aan de ontwikkeling van de bewegingen van je kindje, kan je zien wanneer hij of zij toe is aan een vaste hap. Je kindje zal in dingen gaan bijten en gaan sabbelen op dingen, zoals speelgoed, lepeltjes enzovoort. Dit is een teken dat je zoon of dochter klaar is voor een eerste echte vaste hap. Overleg dit altijd met het consultatiebureau!! Zij zullen het waarschijnlijk ook aangeven wanneer je kindje voor het eerst vaste voeding mag.

Meestal wordt er begonnen met rijstepap en fruithapjes. Geef je kindje rustig de tijd om even te wennen. Dit duurt vaak een paar dagen. Kies er daarom voor om rijstepap of fruithapjes naast de flesmaaltijd of borstvoeding te geven. Het kan nog niet meteen gezien worden als een volledige maaltijd. Bij de ontwikkeling van je baby horen ook de ingewanden. De darmpjes en het verdere spijsverteringskanaal moeten nou eenmaal wennen aan al die nieuwe invloeden van buitenaf. Bouw de vaste voedingen dus langzaam op.

Ontwikkeling baby na fruithap

Na de fruithapjes zal je kunnen beginnen met het echte vaste voedsel. Hier zijn speciale potjes voor op de markt, maar je kan het ook prima zelf maken. Laat je erg goed informeren over de dingen die je wel en niet moet doen hiervoor. Een aantal potjes in huis hebben is altijd handig. De potjes zijn per leeftijd gemaakt, en er verschijnen steeds meer stukjes in het voedsel, zodat je kleine langzaam kan wennen aan het echte vaste voedsel.

Ontwikkeling baby na potjes

Na de potjes zal je baby grotendeels met de pot mee kunnen gaan eten. Hou altijd rekening met zout en kruiden en geef je baby tot aan zijn of haar eerste levensjaar alleen tarwebrood. Snij het voedsel altijd in kleine stukjes, een volle mond is niet prettig en de ontwikkeling van je baby is nog niet zo ver dat hij begrijpt dat hij het fijn moet kauwen. Hou ook rekening met producten die en allergie kunnen veroorzaken (zoals noten en honing) en gebruik dit liever niet.

Baby wil niet eten

Als je baby bepaalde gerechten niet wil eten, moet je hem of haar gewoon even de tijd geven en het meerdere keren proberen, verspreid over meerdere dagen/weken. Onder de ontwikkeling van je baby verstaan we ook het geestelijke. Je kleine moet wennen aan al die rare smaakjes die in zijn mond terecht komen. Dat is nieuw, vreemd en gek. Bereid je dus voor op een knoeiboel, op lange eetsessies en veel geduld.