Opvolgmelk. Wat moet ik wel en niet doen?

Allereerst moeten wij u zeggen dat borstvoeding altijd beter is dan opvolg melk. Wilt u liever geen borstvoeding geven of moet u wel opvolgmelk geven? Dan zijn er gelukkig diverse mogelijkheden.

Allereerst heeft u de keuze uit meerder merken opvolgmelk. Nutrilon is veruit het bekendste merk, maar zeker niet de enige. Neemt u eens een kijkje in de supermarkt. Behalve het merk, zijn er ook nog vele soorten opvolgmelk:

  • Standaard opvolgmelk
  • Opvolgmelk voor baby's die veel honger hebben
  • Opvolgmelk voor baby's met koemelk allergie
  • Opvolgmelk voor baby's die vatbaar zijn voor allergieën
  • Enzovoort

Wil je weten met welke soort jij het beste kan beginnen? Laat je dan adviseren bij het consultatiebureau.

Opvolgmelk, welke hoeveelheden?

In principe is het met elke flesvoeding zo dat je het koopt in poedervorm. Er zijn ook kant en klare pakjes te koop, maar als je volledige opvolg melk geeft, dan is poeder opvolgmelk voordeliger. Je geeft 1 afgestreken maatschepje (deze vind je in de verpakking) per 30 milliliter. Hoeveel milliliter je moet geven hangt af van het gewicht van je baby, het aantal flessen wat je op een dag geeft en de leeftijd van je baby. Volg hierin het advies van het consultatiebureau en lees de verpakking. Laat je goed informeren.

Daarnaast is het nog belangrijk hoe je opvolgmelk opwarmt. Je kan dit eau bain marie doen (in een pannetje met warm water), je kan het via een flessenwarmer warm maken en je kan het in een magnetron opwarmen. Als opvolgmelk eenmaal opgewarmd is, kan je het niet nogmaals opwarmen, dus als je kindje het niet volledig opdrinkt, dan moet je het restant weg gooien.

Hoe lang opvolgmelk geven

Opvolgmelk geef je in principe alleen het eerste jaar. Geloof de commerciële praatjes van fabrikanten niet. Van nul tot zes maanden geef je opvolgmelk nummer een. Van zes tot twaalf maanden geef je opvolgmelk nummer twee. Nummer drie hoef je echt niet te gebruiken, om maar niet te spreken over de nummers die daarna komen. Peutermelk is ook de grootste onzin. Je kan dit controleren bij je consultatiebureau.

Waarom opvolgmelk in plaats van koemelk?

De eerste maanden van zijn leven, leeft je kind op voedingsstoffen die in borstvoeding of opvolgmelk zitten. Deze voedingsstoffen zitten bij lange na niet in koemelk. Omdat je kindje alleen opvolgmelk binnen krijgt, krijgt hij of zij verder niets binnen. Dat is ook de reden dat je vanaf 1 jaar kan stoppen met opvolgmelk. Als jij je kind gevarieerd en voldoende 'normaal' eten geeft, dan is opvolgmelk echt niet nodig.

Tips bij opvolgmelk

Heb jij het idee dat je kindje gezond is, een normaal eetpatroon heeft en zitten er geen allergieën en dergelijke in de familie? Dan is de kans groot dat je gewoon kan beginnen met standaard opvolgmelk.

Overigens is het zo dat opvolgmelk aan extreem strenge kwaliteitseisen moet voldoen voordat het op de markt gebracht mag worden... Een huismerk van een goede supermarkt is dus net zo goed als een merk wat waarschijnlijk veel duurder is.