Poedermelk

Al eeuwenlang worden er varianten bedacht op borstvoeding, voor vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven. Meestal wordt er een gewerkt met een basis van koemelk, er bestaan echter ook varianten op basis van soja. De meeste zuigelingvoedingen zijn tegenwoordig te koop in vloeibare vorm of in poedervorm. Als men over poedermelk praat hebben ze het meestal over beide varianten.

Samenstelling

Waar een poedermelk van gemaakt is en welke voedingsstoffen het bevat verschilt per geval. De ene voeding bevat wateroplosbare wei-eiwitten en de andere bevat caseïne-eiwitten. En er bestaan ook weer poedermelk varianten die een mengsel van deze eiwitten bevatten.

Net zoals de basis van eiwitten kan ook de basis van vetten in de poedermelk verschillen. Het is vaak een kwestie van uitproberen om erachter te komen welke poedermelk het beste is voor je kind.

Voedingswaarde, vitamine en mineralen

Poedermelk moet voldoen aan de eisen die de warenwet stelt in de regeling zuigelingenvoeding. Hierdoor heeft elke poedermelk ongeveer dezelfde voedingswaarde. In de regeling zuigelingenvoeding van de warenwet staat vastgesteld welke stoffen er aanwezig moeten zijn, en wat hiervoor de minimale en maximale toegestane hoeveelheden zijn. In poedermelk zit trouwens meestal meer vitamines en mineralen dan in borstvoeding. Dit is bewust gedaan. Poedermelk wordt namelijk slechter verteerd dan moedermelk en hierdoor worden er dus minder stoffen door de baby opgenomen. Om het risico op tekorten te verkleinen worden er meer vitamines en mineralen in de poedermelk gedaan.

Wanneer en waarom poedermelk gebruiken

Sommige vrouwen willen liever geen borstvoeding geven en vinden het bijvoorbeeld ook niet prettig om te kolven. Hiervoor zijn verschillende redenen, zoals pijn aan de tepels en weer aan het werk gaan. Als vrouwen geen borstvoeding geven, moet een baby automatisch flesvoeding krijgen. Sommige moeders gebruiken poedermelk ook in combinatie met borstvoeding. Dit kan bijvoorbeeld zijn om minder vaak de borst te hoeven geven, of als de borsten zelf niet voldoende borstvoeding produceren. Poedermelk wordt ook gecombineerd met de borstvoeding om daarna over te kunnen gaan naar bijvoeding.

Vaste vorm of vloeibaar

Als men het heeft over poedermelk, gaat het dus om 2 soorten: de vloeibare vorm en de poedervorm. De poedervorm wordt aangemengd met water en heeft daarna een soortgelijke voedingswaarde en stuctuur als de vaste vorm.

Naast de keuze tussen de poedervorm of de vloeibare vorm zijn er een heleboel zuigelingenvoedingmerken, zoals Nutricia, Nestle en NAN.

Er is dus volop keuze en door middel van uitproberen kun je het beste vaststellen welke voeding het meest geschikt is voor je baby. Er bestaan tegenwoordig ook speciale flesvoedingen voor baby’s met een allergie. Maar als je kind bijvoorbeeld een koemelkallergie heeft kun je er ook voor kiezen om een poedermelk op basis van soja te nemen.