Babyvoeding

Vele vrouwen beginnen in eerste instantie met borstvoeding als hun baby net geboren is. De reden hiervoor zijn simpel: Het is het beste voor je kindje (hoewel flesvoeding erg goed in de buurt komt tegenwoordig), het is goedkoop, het is altijd op de juiste temperatuur en altijd bij de hand. De nadelen van borstvoeding zijn dat alleen de moeder het kan doen en er dus ook altijd ’s nachts uit moet, het kan pijnlijk zijn en er kunnen infecties optreden. Daarbij is het nooit goed te controleren of je kindje voldoende voedsel binnen krijgt.

Naast borstvoeding zijn er nog vele mogelijkheden om je baby te voeden. Typen babyvoeding is vooral afhankelijk van de leeftijd van je kindje.

Voor welke manier van voeden je ook kiest, laat je altijd goed informeren en neem advies aan van de verloskundige, ervaringsdeskundigen en het consultatiebureau. Zij kunnen je goed informeren en helpen.

Typen babyvoeding

Bij de verschillende typen babyvoeding, maken we onderscheid tussen leeftijdscategorieën. De behoefte van de zuigeling veranderd naarmate hij ouder wordt. We maken onderscheid tussen:

  • Baby’s van 0 tot 3 maanden
  • Baby’s van 3 tot 6 maanden
  • Baby’s van 6 tot 9 maanden
  • Baby’s van 9 tot 12 maanden

De allereerste voeding, de moedermelk is te vervangen door flesmelk. Een zuigeling kan een tekort hebben aan bepaalde ijzers of vitamines. poedermelk meng je met warm water en geef je aan je baby. Dit kan iedereen doen, waardoor het vaak als makkelijk ervaren wordt. Poedermelk is er in diverse leeftijdscategorieën.

Na vijf maanden mag je baby zijn of haar eerste groente of fruitsapjes en een maandje later kan je beginnen met fruithapjes of potjesvoeding. De eerste ‘ vaste’ hap van je kleine is erg leuk om te zien. De baby weet immers nog niet om te gaan met een lepel en vind het smaakje vast vreemd. Hierna mag hij langzaam ‘met de pot mee eten’. Kijk rustig wat je kindje wel en niet kan verdragen en geef kleine stukjes en hapjes. Voedsel met ‘ slierten’ (zoals spaghetti, andijvie enzovoort) is vaak lastig op te eten voor de kleine. Let erop dat alles wat je geeft zoutvrij is!

Sterilisator bij fles babyvoeding

Goede hygiëne is erg belangrijk bij baby’s. Niet goed schoongemaakte flessen kunnen diarree en buikkrampen veroorzaken. Om dit te voorkomen kan je een sterilisator gebruiken. De snelste, makkelijkste en vooral veilige manier om alle gevaarlijke bacteriën te doden. Laat je goed informeren over de juiste fles en over het onderhoud hiervan. Voor het schoonmaken van de binnenkant van de fles, heb je een flessenrager nodig.

Flessenverwarmer en thermosfles

Een flessenverwarmer is ideaal om de fles in korte tijd op de juiste temperatuur te krijgen. Niets geen gedoe met kokend water af laten koelen. Deze zijn ook te koop om in de auto te gebruiken. In een restaurant kan je de bediening vragen een fles voor je op te warmen. In een thermosfles houdt je de temperatuur langer goed. Een te warme fles is niet goed, dat zou je zelf ook niet prettig vinden. Te koude flesvoeding/ babyvoeding kan krampen veroorzaken.

Potjes typen babyvoeding

Als je baby eenmaal potjes gaat eten, zijn er diverse varianten. Buiten de bekende merken om, zijn er ook veel potjes van huismerken en biologisch merken te verkrijgen. Potjes zijn erg gemakkelijk om mee te nemen/mee te geven. Let vooral op de minimale leeftijd van je kindje en geef hem of haar zoveel mogelijk afwisseling in smaken. Hiermee verklein je de kans dat je kindje een moeilijke eter wordt.