Babyverzorging voor iedere baby

Een baby heeft altijd zorg nodig. Wanneer hij of zij de meeste zorg nodig heeft, zal je kindje grotendeels zelf duidelijk maken, maar een baby zegt natuurlijk niet dat het nu wel eens tijd wordt om in bad te gaan.

Als je baby verzorging nodig heeft, zal hij of zij snel gaan huilen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

"Natte of vieze luier

Meestal ruik je dit wel, maar bij twijfel kan je één vinger in de luier steken om te voelen. Indien nodig geef je je baby een schone luier en wacht of af of hij stopt met huilen.

"Honger"

Als een baby pasgeboren is, kan hij zeven tot tien keer per dag honger hebben. Voed de baby met de borst of met de fles. Soms is het nodig dat hij of zij eerst even rustig wordt. Wacht af of hij stopt met huilen.

"Temperatuur"

Baby’s huilen eerder als ze het koud hebben dan wanneer ze het te warm hebben. Ouders merken het dus vaak later dat een baby het te warm heeft. Let hier goed op. Pas eventueel de kleding van je kleintje en let op of je baby geen klamme of rode huid heeft. Kleed je baby nooit warmer aan dan je zelf gekleed bent.

"Moe"

Als baby’s moe zijn, beginnen ze vaak in hun oogjes te wrijven, te gapen of te jengelen. Leg de kleine in bed. Als je baby te lang wakker is (gehouden) kan het zijn dat je baby van moeheid niet meer in slaap kan vallen. Probeer hem rustig te krijgen

"Krampjes"

Pasgeboren baby’s hebben vaak last van darmkrampjes. Kronkelt je baby of trekt hij zijn beentjes op? Dan heeft hij waarschijnlijk last van krampjes. Probeer hem te laten boeren, zodat de lucht kan ontsnappen.

"Liefde en troost"

Kinderen hebben behoefte aan aandacht. Als een baby te lang alleen is geweest of overmatig veel prikkels heeft gekregen kan een knuffel uitkomst bieden.

"Ziekte"

Als baby’s ziek zijn beginnen ze vaak te huilen. Is geen van bovenstaande van toepassing? Neem dan de temperatuur op. Bij een temperatuur boven de 38 graden moet je de huisarts bellen, maar ook bij andere twijfel. De drie meest voorkomende ziektes staan hieronder.

Luier verschonen

Bij de verzorging van een baby komt een luier verschonen vaak terug. Leg de baby op het aankleedkussen en maak de luier los. Til de beentjes van de baby op (beide voeten in één hand met een vinger tussen de enkeltjes) en breng ze boven zijn buik. Veeg ontlasting of urine weg met een vochtige doek (van voor naar achter bij meisjes). Gebruik eventueel Bepanthen of Sudocreme tegen rode billetjes. Doe een nieuwe luier om (niet te strak!) en let erop dat er geen omgevouwen randen zijn.

Verzorging baby bij medicijnallergie

Reageert je kindje verkeerd op medicijnen? Waarschuw dan direct een arts om het te laten controleren. Een medicijnallergie is een allergische reactie op een bepaald medicijn.

Verzorging baby bij oorontsteking

Als het langer dan vijf dagen aanhoudt, waarschuw dan een arts. Hij kan antibiotica voorschrijven. Grijpen naar het oor, koorts, veel huilen en niet op het oor willen liggen zijn tekenen.

Verzorging baby bij koorts

Bij baby’s jonger dan drie maanden moet je direct contact opnemen met een arts als de temperatuur boven de 38 graden komt. Bij oudere baby’s neem je contact op bij langdurige koorts maximaal 2 dagen).